ECOD Eltrade » За услугата » Оператор

Оператор

ОПЕРАТОР НА УСЛУГАТА ЕЛЕКТРОНЕН ЦЕНТЪР ЗА ОБМЯНА НА ДОКУМЕНТИ

Елтрейд представлява в България компанията ComArch, EDI оператор чрез платформата ECOD.
Компанията предлага на клиентите си собствена инфраструктура за електронна обмяна на документи, реализира проекти по организиране на EDI, отговаря за скоростта на трансфера на данните, отстраняване на проблеми, гарантира доставянето на съобщенията и тяхната проверка за грешки.

Нашата компания поема всички задачи свързани с организацията на Електронната обмяна на документите между Вас и Вашия партньор:

1. Организацията на процеса за включване на Вашата компания към платформата ECOD.
Чрез надеждни и защитени канали за комуникация ние осигуряваме надеждна връзка между Вас и Вашия партньор.

2. Организацията на масовото включване на вашите партньори към системата електронен център за обмяна на документи на платформата ECOD.

3. Интеграция на информационните системи на нашите клиенти към платформата ECOD.

 За оперативна и надеждна обмяна на информацията, компанията ни извършва интеграция на вашата информационна система (например SAP, Microsoft Axapta, Microsoft Navision) с платформата ECOD.

4. Обработка на пренасяните документи във формат, готов за работа с информационната система на съответната компания.
Например, формата за Заявката ще бъде преобразувана в голямо количество различни формати от документи в зависимост от формата на Заявката на вашите търговски партньори. Формата на Фактурата ще бъде преобразуван в необходимият формат за вашата информационна система.

5. Оперативно управление на документите и обучение на потребителите.

6. Техническа поддръжка.

Нашата компания поема отговорността за скоростта и качеството на електронната обмяна на документи между вас и вашия партньор:

1. Контролирана услуга
Платформата ECOD се използва от повече от 10 търговски вериги (Carrefour, Auchan, Metro, Ahold, Jeronimo Martins, Shell, BP, others) и около 2000 компании-производители (Coca-Cola, Unilever, Procter and Gamble, Lisner, Hoop, Kamis, Faxe, Ambra, Campina, Sony Polska, Bacardi-Martini)и 1100 дистрибутори в цял свят.

2. Гъвкаво решение:
За всяка компания – голяма, средна или малка – предлагаме различни начини на свързване и използване на електронният център за обмяна на документи, в зависимост от нуждите, IT – инфраструктурата и финансовите възможности на компанията. платформата ECOD поддържа всички типове от данни: EDI, XML, ebXML, TXT, GISB EDM, HL7, също така е преведена на няколко езика: английски, руски, включително и на български език.

3. Еволюционно развитие на проекта:
Можем да започнем проекта за електронния център за обмяна на документи с организацията на обмяна с най-елементарните опции. При по-нататъшно развитие на проекта се достига до комплексно решение, съответстващо на изискванията на вашата компания. (например организация на съответните кодове, организация на обработката на документа, VMI и др.).

4. Прозрачна схема за пресмятане на цената на услугата.

5. Постоянно високо качество на обслужване:
Заедно с клиента установяваме определени стойности на някои от параметрите описващи нивото на обслужване. Тези параметри и техните стойности са фиксирани в специален договор SLA (Service Lever Agreement).

Например, „Елтрейд” гарантира максимално време за обработка и доставка на документа – 15 секунди, работно време в системата не по-малко отколкото 98%.